12. märts 2009

Kes on edukas inimene?

Edukad inimesed on väga kergesti ära tuntavad. Nemad on need, kes ei jää kunagi märkamatuks, kui nad sisenevad ruumi. Nende vaba, kerge olek, enesekindel naeratus ja avali käed panevad meid punastama ja kindlasti ka kadedust tundma. Aga kes ikkagi on see edukas inimene?"

Inimene on see, kelleks ta end ise teeb."(Sartre) Olenemata sellest, kes või kui vanad me oleme, on võimalik tänasest päevast teha oma järgneva elu esimene. Elu annab meile võimaluse kujundada ümbrust nii, et see oleks vastav meie sisemise olemusega. Samuti käitus ka peategelane K. Reimuse romaanis "Kus tramm ei käi", tehes oma elus kardinaalse muutuse ning jättes maha kõik, mis oli varem- oma töökoha, sõbrad ja tuttava keskkonna, et alustada puhtalt lehelt ning leida oma tõeline õnn. Doris Kareva sõnad "kõik, mida vajad, tuleb su juurde" on eluline tõde, kuid tõeliselt edukas inimene oskab end ise õnnelikuks teha.

Tõeline õnn peitub elu lihtsates asjades. Keegi ei kujutaks ette elu ilma ühegi sõbrata, hooliva perekonnaliikmeta või armastava kaaslaseta. Vähesed aga tõdevad, et sisemise harmoonia ja õnne üheks alustalaks ongi toetav inimene. Väärtustamata kaaslasi enda ümber ning unustades näidata oma hoolivust, võib kaduda tasakaal nii teistes kui ka iseendas. W.Shakespeare'i "Hamletis" kaotas peategelane oma elu sügavama mõtte, suutmata taluda lähedaste pealiskaudsust ja reetlikkust. Üksinda, segadusega hinges, tundis ta end võimetuna maailmas edasi elama. Sageli süttib meis teotahe just tänu teiste toetusele. Igapäevased hetked inimestega mõjutavad meid sügavuti.

"Mõne hetke mõistatuslik ilu jääb meie hinge kumama."(D.Kareva) Situatsioonid, mis seotud armastusega, on kindlasti kõige meeldejäävamad. Esimene suudlus, armumine, tõeline armastus- need on küllap kõigil igavesti meeles. See inimlik tunne võib olla üheks suurimaks edasviivaks jõuks. Margarita M. Bulgakovi "Meistris ja Margaritas" oli Meistrile motivatsioonilaekaks. Oma armastuse ja pühendumusega sisendas ta Meistrile tema võimekust luua, tema sõnade vägevust. Sama tõde kehtib ka M. Bulgakovi enda kohta, kes trotsides oma aja poliitilist olukorda ja tema teoste pidevat keelustamist, viitab samuti oma naisele kui inspiratisooniallikale."Armastus toob inimeses esile tema parimad omadused."(Balzac) Mõni üksik väärtuslik hetk võib sütitada hoopis uue leegi meie hinges.

Teod viivad sihini. "Ootaja sageli jääbki ootama. Tuleb otsida, et leida."(K. Ristikivi) Et olla oma kõige edukam mina, peab püstitama eesmärgi, mille poole püüelda. Unistused on meil kõigil, aga kahjuks ei ole kuulda, et kõik tormaksid meeletult oma unelmaid täide viima. Inimesed on aga pidevas liikumises, tegevuses. Miks aga mitte tegutseda oma tõeliste soovide nimel? Artur Alliksaar on öelnud: "Inimene, kes ei ela, ei vääri oma sünnitundi". M. Bulgakov võitles terve oma elu üheainsa eesmärgi nimel- et avaldataks tema teoseid. Bulgakov ihaldas tunnustust. Selle nimel kirjutas ta aastakümneid kuni surmani. Kuigi Bulgakov enne surma tunnustust ei pälvinud, võib teda pidada edukaks inimeseks just tänu oma püüdlustele.

"Mõtlemise sügavus määrab inimese suuruse. "(Pascal) Pingutades ühtse eesmärgi nimel, ei tohiks vaadata elu siiski ühetahuliselt. Edukas inimene peaks olemuselt ja hingelt vaba olema, vastuvõtlik kõige suhtes, mis elul pakkuda on. Lennart Meri, meie endine president, on näide ühest tõeliselt suursugusest inimesest. Ta on vaieldamatult tark ja mitmekülgne, olnud samaaegselt nii suurepärane riigipea kui kirjanik. Kuigi olles teda vaid korra päris lähedalt näinud, meenuvad mulle temaga seoses sellised sõnad nagu soojus, siirus ja heatahtlikkus. Tema mõtete sügavuses ja sõnade vägevuses ei julge vahest keegi kahelda. Edukas inimene on mitmekülgselt suur.

Tänapäeval peetakse sageli edukuse välimäärajaks rahakotipaksust. Minu meelest ei pea see paika. Tõelised saavutused on need, mis lähevad nii sulle kui ka teistele hinge. Kui edukas päev tähendab üht siirast naeratust või sooja sõna, siis edukas inimene ongi see naeratus ja sõna.
Stina